Articles

Wat is goedkoper spaarlamp of ledlamp?

Wat is goedkoper spaarlamp of ledlamp?

LED lampen zijn duurder in de aanschaf dan spaarlampen, maar gaan wel een stuk langer mee met gemiddeld 35.000 branduren vergeleken met slechts 5000 branduren. LEDs zijn nog zuiniger dan spaarlampen. Spaarlampen gaan minder lang mee als ze vaak aan- en uitgeschakeld worden, terwijl dit voor LEDs geen verschil maakt.

Hoeveel goedkoper is LED verlichting?

De gemiddelde gloeilamp gebruikt ongeveer 60 Watt per uur. Een LED-lamp met dezelfde lichtsterkte gebruikt slechts 5 Watt per uur. Een eenvoudige rekensom leert dat een LED-lamp per uur dus 12x minder stroom gebruikt en daardoor ook op jaarbasis veel goedkoper uitkomt.

Is LED goedkoper dan halogeen?

Ten opzichte van de halogeenlamp is led dus veel energiezuiniger maar in aanschaf wint de halogeen lamp fors. Een halogeenlampje koop je al vanaf €0,45 cent en een led lampje vanaf €2.25 een groot verschil dus.

Wat kost een LED lamp per dag?

Een spaarlamp van 8 Watt, wat qua lichtsterkte overeenkomt met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis 11,5 kWh (€2,50) als je ‘m 4 uur per dag aan hebt staan. Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (€2) bij 4 branduren per dag.

Welke LED lamp is het zuinigst?

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.

Wat kost een LED lamp per uur?

Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.

Waarom is het beter om LED lampen te gebruiken ipv halogeenlampen?

Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.

Is halogeen verlichting duur?

De gemiddelde halogeenlamp verbruikt 50W (of 0,05 kilowatt) en brandt vier uur per dag, gedurende 320 dagen per jaar. Dan branden ze samen jaarlijks 51.200 uur. Als de stroom 0,18 euro per kWh kost, kosten veertig halogeenlampen je jaarlijks 460,8 euro. Een ledlamp kan met veel minder watt evenveel licht geven.

Wat kost een LED lamp?

In de winkel kost een ‘gewone’ ledlamp gemiddeld € 5,80. Bijzondere uitvoeringen kosten meer. Je hebt de keuze uit A-merken (wat duurder dan gemiddeld) en huismerken (wat goedkoper dan gemiddeld). Je kunt ook ledlampen in een webshop bestellen, daar zijn ze vaak goedkoper en heb je soms ook meer keuze.

Wat kost LED lamp per uur?

Wat is de meest zuinige lamp?

Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.